Charakterizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin = Characterization of Escherichia coli strains isolated from food : disertační práce

Doktorská práce pojednává o bakterii Escherichia coli v potravinách. Práce se zabývá její charakterizací pomocí fenotypizačních a genotypizačních metod. Bakterie Escherichia coli se mohou vyskytovat v různých druzích potravin, zejména živočišného původu. Rezistence k antimikrobiálním látkám je v sou...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Pavlíčková, Silvie (Dissertant)
Other Authors: Holko, Ivan (Thesis advisor)
Format: Manuscript
Language: Czech
Published: Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2016
Series: Doctoral thesis
Subjects:
Physical Description: 154 stran : ilustrace ; 25 cm

Cover

LEADER 04143ntm a2200565 i 4500
001 87437
003 CZ ZlUTB
005 20240830160200.0
007 ta
008 170324s2016 xr g f m 000 0 cze d
040 |a ZLD002  |b cze  |e rda 
072 7 |a 579  |x Mikrobiologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 579.842.1/.2  |2 MRF 
080 |a 543.6:663/664  |2 MRF 
080 |a 579.083  |2 MRF 
080 |a 615.33.015.8  |2 MRF 
080 |a (043.3)378.245  |2 MRF 
100 1 |a Pavlíčková, Silvie  |4 dis 
245 1 0 |a Charakterizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin =  |b Characterization of Escherichia coli strains isolated from food : disertační práce /  |c autor Silvie Pavlíčková ; školitel Ivan Holko 
246 3 1 |a Characterization of Escherichia coli strains isolated from food 
264 1 |a Zlín :  |b Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně,  |c 2016 
300 |a 154 stran :  |b ilustrace ;  |c 25 cm 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
490 1 |a Doctoral thesis 
500 |a "Studijní program: P2901 Chemie a technologie potravin, studijní obor:2901V013 Technologie potravin" 
502 |a Disertace (PhD.)--Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2016 
504 |a Obsahuje bibliografii 
520 2 |a Doktorská práce pojednává o bakterii Escherichia coli v potravinách. Práce se zabývá její charakterizací pomocí fenotypizačních a genotypizačních metod. Bakterie Escherichia coli se mohou vyskytovat v různých druzích potravin, zejména živočišného původu. Rezistence k antimikrobiálním látkám je v současnosti celosvětovým problémem, jelikož je zaznamenán vysoký nárůst rezistentních bakterií člověka a zvířat. Ke zjištění prevalence rezistentních kmenů E. coli v potravinách bylo provedeno testování na citlivost k vybraným antibiotikům diskovou difúzní metodou. Kromě toho byla také zjišťována přítomnost genů rezistence pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR), zejména na beta-laktamová antibiotika. Jelikož se E. coli řadí mezi podmíněně patogenní mikroorganizmy, bylo dalším cílem zjišťování přítomnosti vybraných faktorů virulence pomocí klasické a multiplex PCR. 
520 2 |a Pro určení patogenního potenciálu izolovaných kmenů přispělo také zařazení kmenů do fylogenetických skupin metodou triplex PCR. Součástí charakterizace bylo taktéž stanovení schopnosti produkce bakteriocinů s následnou genotypizací pro určení přesného typu kolicinu nebo mikrocinu. V neposlední řadě byla zjišťována schopnost kmenů E. coli tvořit biofilm spektrofotometrickým měřením absorbance v mikrotitračních destičkách. Získané výsledky přináší nové poznatky o antibiotické rezistenci a virulenci kmenů E. coli izolovaných z potravin a přispívají k hlubšímu poznání vlastností této bakterie. Na základě získaných výsledků byl zhodnocen význam a potencionální nebezpečí přítomnosti E. coli v potravinách a prostředí. 
650 0 7 |a Escherichia coli  |7 ph137042  |2 czenas 
650 0 7 |a analýza potravin  |7 ph135544  |2 czenas 
650 0 7 |a mikrobiologická analýza  |7 ph437934  |2 czenas 
650 0 7 |a rezistence vůči antibiotikům  |7 ph311247  |2 czenas 
650 0 9 |a Escherichia coli  |2 eczenas 
650 0 9 |a food analysis  |2 eczenas 
650 0 9 |a microbiological analysis  |2 eczenas 
650 0 9 |a antibiotics resistance  |2 eczenas 
655 7 |a doktorské disertace  |2 czenas 
655 9 |a higher doctoral dissertations  |2 eczenas 
700 1 |a Holko, Ivan  |7 utb2013759458  |4 ths 
710 2 |a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.  |b Technologická fakulta  |7 kn20010709223  |4 dgg 
810 2 |a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.  |t Dizertační práce 
856 4 1 |u http://hdl.handle.net/10563/39384  |y Online verze 
910 |a ZLD002 
992 |a BK  |c vs 
999 |c 87437  |d 87437 
993 |x NEPOSILAT  |y VSKP 
952 |0 0  |1 0  |4 0  |6 KPAVLÍČKOVÁ_S  |7 0  |8 MANUS  |9 142965  |a UTBZL  |b UTBZL  |c 001  |d 2017-03-24  |o K/PAVLÍČKOVÁ, S.  |p 420010169533  |r 2019-08-26  |w 2019-08-26  |x N:povinný výtisk;  |y 12