Charakterizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin = Characterization of Escherichia coli strains isolated from food : disertační práce
Doktorská práce pojednává o bakterii Escherichia coli v potravinách. Práce se zabývá její charakterizací pomocí fenotypizačních a genotypizačních metod. Bakterie Escherichia coli se mohou vyskytovat v různých druzích potravin, zejména živočišného původu. Rezistence k antimikrobiálním látkám je v sou...
Saved in:
| Main Author | |
|---|---|
| Other Authors | |
| Format | Book |
| Language | Czech |
| Published |
Zlín :
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně,
2016
|
| Series | Doctoral thesis
|
| Subjects | |
| Online Access | Online verze |
| Physical Description | 154 stran : ilustrace ; 25 cm |
Cover
| LEADER | 00000ntm a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | 87437 | ||
| 003 | CZ-ZlUTB | ||
| 005 | 20240830160200.0 | ||
| 007 | ta | ||
| 008 | 170324s2016 xr g f m 000 0 cze d | ||
| 040 | |a ZLD002 |b cze |e rda | ||
| 072 | 7 | |a 579 |x Mikrobiologie |2 Konspekt |9 2 | |
| 080 | |a 579.842.1/.2 |2 MRF | ||
| 080 | |a 543.6:663/664 |2 MRF | ||
| 080 | |a 579.083 |2 MRF | ||
| 080 | |a 615.33.015.8 |2 MRF | ||
| 080 | |a (043.3)378.245 |2 MRF | ||
| 100 | 1 | |a Pavlíčková, Silvie |4 dis | |
| 245 | 1 | 0 | |a Charakterizace kmenů Escherichia coli izolovaných z potravin = |b Characterization of Escherichia coli strains isolated from food : disertační práce / |c autor Silvie Pavlíčková ; školitel Ivan Holko |
| 246 | 3 | 1 | |a Characterization of Escherichia coli strains isolated from food |
| 264 | 1 | |a Zlín : |b Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, |c 2016 | |
| 300 | |a 154 stran : |b ilustrace ; |c 25 cm | ||
| 336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
| 337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
| 338 | |a svazek |b nc |2 rdacarrier | ||
| 490 | 1 | |a Doctoral thesis | |
| 500 | |a "Studijní program: P2901 Chemie a technologie potravin, studijní obor:2901V013 Technologie potravin" | ||
| 502 | |a Disertace (PhD.)--Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2016 | ||
| 504 | |a Obsahuje bibliografii | ||
| 520 | 2 | |a Doktorská práce pojednává o bakterii Escherichia coli v potravinách. Práce se zabývá její charakterizací pomocí fenotypizačních a genotypizačních metod. Bakterie Escherichia coli se mohou vyskytovat v různých druzích potravin, zejména živočišného původu. Rezistence k antimikrobiálním látkám je v současnosti celosvětovým problémem, jelikož je zaznamenán vysoký nárůst rezistentních bakterií člověka a zvířat. Ke zjištění prevalence rezistentních kmenů E. coli v potravinách bylo provedeno testování na citlivost k vybraným antibiotikům diskovou difúzní metodou. Kromě toho byla také zjišťována přítomnost genů rezistence pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR), zejména na beta-laktamová antibiotika. Jelikož se E. coli řadí mezi podmíněně patogenní mikroorganizmy, bylo dalším cílem zjišťování přítomnosti vybraných faktorů virulence pomocí klasické a multiplex PCR. | |
| 520 | 2 | |a Pro určení patogenního potenciálu izolovaných kmenů přispělo také zařazení kmenů do fylogenetických skupin metodou triplex PCR. Součástí charakterizace bylo taktéž stanovení schopnosti produkce bakteriocinů s následnou genotypizací pro určení přesného typu kolicinu nebo mikrocinu. V neposlední řadě byla zjišťována schopnost kmenů E. coli tvořit biofilm spektrofotometrickým měřením absorbance v mikrotitračních destičkách. Získané výsledky přináší nové poznatky o antibiotické rezistenci a virulenci kmenů E. coli izolovaných z potravin a přispívají k hlubšímu poznání vlastností této bakterie. Na základě získaných výsledků byl zhodnocen význam a potencionální nebezpečí přítomnosti E. coli v potravinách a prostředí. | |
| 650 | 0 | 7 | |a Escherichia coli |7 ph137042 |2 czenas |
| 650 | 0 | 7 | |a analýza potravin |7 ph135544 |2 czenas |
| 650 | 0 | 7 | |a mikrobiologická analýza |7 ph437934 |2 czenas |
| 650 | 0 | 7 | |a rezistence vůči antibiotikům |7 ph311247 |2 czenas |
| 650 | 0 | 9 | |a Escherichia coli |2 eczenas |
| 650 | 0 | 9 | |a food analysis |2 eczenas |
| 650 | 0 | 9 | |a microbiological analysis |2 eczenas |
| 650 | 0 | 9 | |a antibiotics resistance |2 eczenas |
| 655 | 7 | |a doktorské disertace |2 czenas | |
| 655 | 9 | |a higher doctoral dissertations |2 eczenas | |
| 700 | 1 | |a Holko, Ivan |7 utb2013759458 |4 ths | |
| 710 | 2 | |a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. |b Technologická fakulta |7 kn20010709223 |4 dgg | |
| 810 | 2 | |a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. |t Dizertační práce | |
| 856 | 4 | 1 | |u http://hdl.handle.net/10563/39384 |y Online verze |
| 910 | |a ZLD002 | ||
| 952 | |0 0 |1 0 |4 0 |6 KPAVLÍČKOVÁ_S |7 0 |8 MANUS |9 142965 |a UTBZL |b UTBZL |c 001 |d 2017-03-24 |l 0 |o K/PAVLÍČKOVÁ, S. |p 420010169533 |r 2019-08-26 00:00:00 |w 2019-08-26 |x N:povinný výtisk; |y 12 | ||
| 992 | |a BK |c vs | ||
| 999 | |c 87437 |d 87437 | ||
| 993 | |x NEPOSILAT |y VSKP | ||