Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas = Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae : disertační práce

Disertační práce je zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas enzymaticko-gravimetrickou in vitro metodou a na stanovení vybraných faktorů, které mohou hodnoty stravitelnosti ovlivnit. Konkrétně se práce zabývá stanovením stravitelnosti sušiny, stravitelnosti organické hmoty,...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Machů, Ludmila (Dissertant)
Other Authors: Fišera, Miroslav (Thesis advisor)
Format: Manuscript
Language: Czech
Subjects:
Physical Description: 138 stran : ilustrace ; 25 cm

Cover

LEADER 04585ntm a2200661 i 4500
001 87429
003 CZ ZlUTB
005 20190826012404.0
007 ta
008 170323s2016 xr ad f m 000 0 cze d
040 |a ZLD002  |b cze  |e rda 
072 7 |a 664  |x Potravinářský průmysl  |2 Konspekt  |9 19 
080 |a 582.261/.279(26)  |2 MRF 
080 |a 582.261/.279(28)  |2 MRF 
080 |a 641.1  |2 MRF 
080 |a 612.39  |2 MRF 
080 |a 613.2  |2 MRF 
080 |a 663/664:54  |2 MRF 
080 |a 664:631.57  |2 MRF 
080 |a 614.31  |2 MRF 
080 |a (043.3)378.245  |2 MRF 
100 1 |a Machů, Ludmila  |7 utb2012729818  |4 dis 
245 1 0 |a Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas =  |b Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae : disertační práce /  |c autor Ludmila Machů ; školitel Miroslav Fišera 
246 3 1 |a Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae 
264 0 |c 2016 
300 |a 138 stran :  |b ilustrace ;  |c 25 cm 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a "Studijní program: P2901 Chemie a technologie potravin, studijní obor:2901V013 Technologie potravin" 
502 |a Disertace (PhD.)--Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2016 
504 |a Obsahuje bibliografii 
520 2 |a Disertační práce je zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas enzymaticko-gravimetrickou in vitro metodou a na stanovení vybraných faktorů, které mohou hodnoty stravitelnosti ovlivnit. Konkrétně se práce zabývá stanovením stravitelnosti sušiny, stravitelnosti organické hmoty, koeficientu stravitelnosti dusíkatých látek a stravitelnosti vybraných chemických prvků, přičemž je současně statisticky hodnocen i vliv doby hydrolýzy a různého hydrolyzačního činidla na hodnoty stravitelnosti. Předmětem práce je i určení obsahu polyfenolických látek a vlákniny včetně pektinových látek, jakožto vybraných faktorů ovlivňujích hodnoty stravitelnosti. V neposlední řadě práce obsahuje i stanovené obsahy sušiny, popela, dusíkatých látek a vybraných chemických prvků, coby nedílnou součást následných analýz a výpočtů. Ke stanovení byly vybrány produkty ze sladkovodních sinic a řas (Spirulina - sinice Spirulina platensis, Chlorella - řasa Chlorella pyrenoidosa) i mořských červených řas (Dulse - Palmaria palmata, Nori - Porphyra tenera) a hnědých řas (Arame - Eisenia bicyclis, Hijiki - Hizikia fusiformis, Kombu - Laminaria japonica, Wakame a Wakame instant - Undaria pinnatifida) dostupných na českém trhu. 
520 2 |a Na základě provedených analýz bylo zjištěno, že obecně hodnoty stravitelnosti mořských i sladkovodních řas jsou vysoké a jsou závislé nejen na délce enzymatické hydrolýzy, ale i na zvoleném hydrolyzačním činidle a na obsahu látek ovlivňujících tyto hodnoty. U jednotlivých druhů řas bylo stanoveno vysoké množství polyfenolických látek i vlákniny včetně pektinů. Statistickým vyhodnocením pomocí korelací bylo dokázáno, že obsah právě těchto látek stravitelnost sladkovodních a mořských řas významně ovlivňuje. 
650 0 7 |a mořské řasy  |7 ph207037  |2 czenas 
650 0 7 |a sladkovodní řasy  |7 ph959405  |2 czenas 
650 0 7 |a nutriční hodnota potravin  |7 ph184828  |2 czenas 
650 0 7 |a výživa člověka  |7 ph127487  |2 czenas 
650 0 7 |a potravinářská chemie  |7 ph115834  |2 czenas 
650 0 7 |a potraviny rostlinného původu  |7 ph114415  |2 czenas 
650 0 7 |a hygiena potravin  |7 ph120984  |2 czenas 
650 0 9 |a seaweeds  |2 eczenas 
650 0 9 |a freshwater algae  |2 eczenas 
650 0 9 |a nutritive value of foods  |2 eczenas 
650 0 9 |a human nutrition  |2 eczenas 
650 0 9 |a food chemistry  |2 eczenas 
650 0 9 |a food of vegetable origin  |2 eczenas 
650 0 9 |a food hygiene  |2 eczenas 
655 7 |a doktorské disertace  |2 czenas 
655 9 |a higher doctoral dissertations  |2 eczenas 
700 1 |a Fišera, Miroslav  |7 xx0074796  |4 ths 
710 2 |a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně.  |b Technologická fakulta  |7 kn20010709223  |4 dgg 
856 4 1 |u http://hdl.handle.net/10563/39394  |y Online verze 
910 |a ZLD002 
992 |a BK  |c vs 
993 |a 201703  |b 14 
999 |c 87429  |d 87429 
952 |0 0  |1 0  |4 0  |6 KMACHŮL  |7 0  |8 MANUS  |9 142955  |a UTBZL  |b UTBZL  |c 001  |d 2017-03-24  |o K/MACHŮ,L.  |p 420010169534  |r 2019-08-26  |w 2019-08-26  |x N:povinný výtisk;  |y 12