Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas = Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae : disertační práce
Disertační práce je zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas enzymaticko-gravimetrickou in vitro metodou a na stanovení vybraných faktorů, které mohou hodnoty stravitelnosti ovlivnit. Konkrétně se práce zabývá stanovením stravitelnosti sušiny, stravitelnosti organické hmoty,...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Manuscript |
Language: | Czech |
Subjects: | |
Physical Description: | 138 stran : ilustrace ; 25 cm |
LEADER | 04590ntm a2200661 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | 87429 | ||
003 | CZ ZlUTB | ||
005 | 20240830160200.0 | ||
007 | ta | ||
008 | 170323s2016 xr ad f m 000 0 cze d | ||
040 | |a ZLD002 |b cze |e rda | ||
072 | 7 | |a 664 |x Potravinářský průmysl |2 Konspekt |9 19 | |
080 | |a 582.261/.279(26) |2 MRF | ||
080 | |a 582.261/.279(28) |2 MRF | ||
080 | |a 641.1 |2 MRF | ||
080 | |a 612.39 |2 MRF | ||
080 | |a 613.2 |2 MRF | ||
080 | |a 663/664:54 |2 MRF | ||
080 | |a 664:631.57 |2 MRF | ||
080 | |a 614.31 |2 MRF | ||
080 | |a (043.3)378.245 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Machů, Ludmila |7 utb2012729818 |4 dis | |
245 | 1 | 0 | |a Optimalizace metodiky na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas = |b Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae : disertační práce / |c autor Ludmila Machů ; školitel Miroslav Fišera |
246 | 3 | 1 | |a Optimalization of methods of digestibility determination of marine and freshwater algae |
264 | 0 | |c 2016 | |
300 | |a 138 stran : |b ilustrace ; |c 25 cm | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a svazek |b nc |2 rdacarrier | ||
500 | |a "Studijní program: P2901 Chemie a technologie potravin, studijní obor:2901V013 Technologie potravin" | ||
502 | |a Disertace (PhD.)--Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2016 | ||
504 | |a Obsahuje bibliografii | ||
520 | 2 | |a Disertační práce je zaměřena na stanovení stravitelnosti mořských a sladkovodních řas enzymaticko-gravimetrickou in vitro metodou a na stanovení vybraných faktorů, které mohou hodnoty stravitelnosti ovlivnit. Konkrétně se práce zabývá stanovením stravitelnosti sušiny, stravitelnosti organické hmoty, koeficientu stravitelnosti dusíkatých látek a stravitelnosti vybraných chemických prvků, přičemž je současně statisticky hodnocen i vliv doby hydrolýzy a různého hydrolyzačního činidla na hodnoty stravitelnosti. Předmětem práce je i určení obsahu polyfenolických látek a vlákniny včetně pektinových látek, jakožto vybraných faktorů ovlivňujích hodnoty stravitelnosti. V neposlední řadě práce obsahuje i stanovené obsahy sušiny, popela, dusíkatých látek a vybraných chemických prvků, coby nedílnou součást následných analýz a výpočtů. Ke stanovení byly vybrány produkty ze sladkovodních sinic a řas (Spirulina - sinice Spirulina platensis, Chlorella - řasa Chlorella pyrenoidosa) i mořských červených řas (Dulse - Palmaria palmata, Nori - Porphyra tenera) a hnědých řas (Arame - Eisenia bicyclis, Hijiki - Hizikia fusiformis, Kombu - Laminaria japonica, Wakame a Wakame instant - Undaria pinnatifida) dostupných na českém trhu. | |
520 | 2 | |a Na základě provedených analýz bylo zjištěno, že obecně hodnoty stravitelnosti mořských i sladkovodních řas jsou vysoké a jsou závislé nejen na délce enzymatické hydrolýzy, ale i na zvoleném hydrolyzačním činidle a na obsahu látek ovlivňujících tyto hodnoty. U jednotlivých druhů řas bylo stanoveno vysoké množství polyfenolických látek i vlákniny včetně pektinů. Statistickým vyhodnocením pomocí korelací bylo dokázáno, že obsah právě těchto látek stravitelnost sladkovodních a mořských řas významně ovlivňuje. | |
650 | 0 | 7 | |a mořské řasy |7 ph207037 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a sladkovodní řasy |7 ph959405 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a nutriční hodnota potravin |7 ph184828 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a výživa člověka |7 ph127487 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a potravinářská chemie |7 ph115834 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a potraviny rostlinného původu |7 ph114415 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a hygiena potravin |7 ph120984 |2 czenas |
650 | 0 | 9 | |a seaweeds |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a freshwater algae |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a nutritive value of foods |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a human nutrition |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a food chemistry |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a food of vegetable origin |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a food hygiene |2 eczenas |
655 | 7 | |a doktorské disertace |2 czenas | |
655 | 9 | |a higher doctoral dissertations |2 eczenas | |
700 | 1 | |a Fišera, Miroslav |7 xx0074796 |4 ths | |
710 | 2 | |a Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. |b Technologická fakulta |7 kn20010709223 |4 dgg | |
856 | 4 | 1 | |u http://hdl.handle.net/10563/39394 |y Online verze |
910 | |a ZLD002 | ||
992 | |a BK |c vs | ||
999 | |c 87429 |d 87429 | ||
993 | |x NEPOSILAT |y VSKP | ||
952 | |0 0 |1 0 |4 0 |6 KMACHŮL |7 0 |8 MANUS |9 142955 |a UTBZL |b UTBZL |c 001 |d 2017-03-24 |o K/MACHŮ,L. |p 420010169534 |r 2019-08-26 |w 2019-08-26 |x N:povinný výtisk; |y 12 |