Dilema všežravce : přírodopis čtyř jídel
Současná nabídka potravinářského průmyslu je nepřeberná, málokdo však ví, z jakých surovin a jakým způsobem potraviny vznikají. Autor se rozhodl popsat cestu, kterou plodiny nebo maso zvířete musí urazit, než se dostanou na náš stůl. V každé ze tří základních kapitol knihy sleduje jeden z hlavních l...
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Book |
Language: | Czech |
Published: |
Praha :
Argo : Dokořán,
2013
|
Edition: | Vyd. 1. |
Series: | Zip (Argo : Dokořán)
|
Subjects: | |
ISBN: | 9788025708965 978-80-7363-569-5 |
Physical Description: | 367 s. ; 24 cm |
Summary: | Současná nabídka potravinářského průmyslu je nepřeberná, málokdo však ví, z jakých surovin a jakým způsobem potraviny vznikají. Autor se rozhodl popsat cestu, kterou plodiny nebo maso zvířete musí urazit, než se dostanou na náš stůl. V každé ze tří základních kapitol knihy sleduje jeden z hlavních lidských potravních řetězců, a to od začátku až do konce: průmyslový potravní řetězec (s klíčovou plodinou, kterou je v USA kukuřice), produkty alternativního zemědělství (farmy, místní obchodní řetězce), ve třetí části "sběračsko-lovecký" potravní řetězec. Ve svém pátrání neopomíjí historické, antropologické a sociologické souvislosti a nespoléhá se na prostředníky: vše chce prozkoumat a vidět "na vlastní oči". Závěrečný oddíl tak popisuje jeho zkušenost s přípravou jídla, které uvařil (téměř) výhradně z toho, co sám ulovil, vypěstoval či sesbíral. Ve výkladu se zaměřuje především na problematiku výroby potravin v USA, jeho závěry či úvahy se však vztahují k většině zemí západního světa. Člověk může - na rozdíl od organismů specializovaných na jeden druh potravy - konzumovat pestrou paletu produktů živočišného i rostlinného původu. To jej však staví před neustálé dilema výběru: co může, co má a co nesmí jíst? |
---|---|
Item Description: | Přeloženo z angličtiny |
Bibliography: | Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík |
ISBN: | 9788025708965 978-80-7363-569-5 |