Třísliva rostlinná a jejich náhražky

Tato kniha je určena především jako učebnice pro studující chemie a studenty odb. škol koželužských. Současně má být stručnou rukovětí pro praktiky. I. kap. probírá chemii tříslovin, kap. II., III. a IV. pojednávají o zpracování třísliv rostlinných zcela všeobecně, tedy o jejich úpravě po sklizni, o...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Authors: Kubelka, Václav, 1892-1977 (Author), Binko, Ivan, 1911-1971 (Author)
Format: Book
Language: Czech
Published: Praha : Vědecko-technické nakladatelství, 1951
Edition: 2., rozš. a přeprac. vyd.
Subjects:
Physical Description: xxx, 681, [2] s. obr. příl. : il. ; 21 cm

Cover

Table of contents

Description
Summary: Tato kniha je určena především jako učebnice pro studující chemie a studenty odb. škol koželužských. Současně má být stručnou rukovětí pro praktiky. I. kap. probírá chemii tříslovin, kap. II., III. a IV. pojednávají o zpracování třísliv rostlinných zcela všeobecně, tedy o jejich úpravě po sklizni, o extrahování třísliv a o výrobě zahuštěných výtažků z nich. Tyto obecně technologické kapitoly jsou vlastně úvodem k popisné kapitole V., která podává popis jednotl. druhů třísliv. Kap. VI. jednající o náhražkách rostlinných třísliv, byla podstatně přepracována oproti 1. vyd. z r. 1941 jak co do rozsahu, tak i co do hloubky celé látky. Vědomosti o syntetických tříslivech byly totiž značně rozšířeny zveřejněním německých výrobních postupů i výzkumů a výroba umělých třísliv nabyla po válce velikého významu pro hospodářství evrop. národů: proto byl této stati věnován mnohem větší rozsah než ve vyd. 1. - tato kapitola je první odbornou příručkou o tomto oboru v lit. české i světové
Item Description: Zkratky
Poznámky
3000 výt.
Bibliography: Obsahuje bibliografii a rejstříky