ПСИХОЛОГІЧНІ РЕСУРСИ ТА СТРАТЕГІЇ ПІДТРИМКИ ПРОФЕСІЙНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Ринжук, Тетяна Вячеславівна (Психологічні студії, 2025)
У статті досліджено психологічні ресурси та стратегії підтримки професійного благополуччя представників органів місцевого самоврядування (ОМС) в умовах воєнного стану. Підкреслено, що в умовах кризових викликів посадові особи ОМС виконують критично важливі функції – від забезпечення безперервності управлінських процесів і координації публічних послуг до кризового інформування населення та мобілізації ресурсів громад. Така діяльність супроводжується високим рівнем стресу, емоційного навантаження та ризиком професійного вигорання. Метою дослідження є визначення та наукове обґрунтування комплексу індивідуальних і соціально-організаційних ресурсів, а також адаптованих до специфіки діяльності ОМС стратегій, що сприяють збереженню й підвищенню їх професійного благополуччя. Проведений теоретичний аналіз дозволив виокремити ключові індивідуальні ресурси (психологічна стійкість (резильєнтність), емоційна саморегуляція, професійна ідентичність та ціннісна мотивація, адаптивні стратегії подолання стресу, сенсотворення та підтримка надії, оптимізм та самоефективність, гнучкість мислення ) та соціально-організаційні ресурси (соціальна підтримка, культура турботи, гнучкі моделі управління, супервізійна та командна взаємодія). Обґрунтовано ефективність інтеграції програм розвитку стресостійкості, майндфулнес-практик, когнітивно-поведінкових технік і кризового консультування у систему професійної підготовки й підвищення кваліфікації. Результати можуть бути використані для розробки комплексних програм психологічної підтримки працівників ОМС, спрямованих на зниження рівня емоційного виснаження, підвищення працездатності та забезпечення сталості управлінських процесів у громадах в умовах війни.