ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА АДАПТАЦІЇ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ ТРАНСПОРТНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Левіщенко, О.С.; Муленко, В.М.; Редько, Н.О. (Український економічний часопис, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу повномасштабної війни на функціонування малих і середніх підприємств транспортного сектору України. Проаналізовано стан функціонування малих та середніх транспортних підприємств України в умовах воєнного стану, встановлено, що в умовах воєнного стану загальна кількість діючих малих та середніх підприємств, які функціонують в транспортному секторі, скорочувалась як і обсяги послуг, які надавались даними підприємствами. Визначено основні виклики, з якими стикались малі та середні транспортно-логістичні підприємства, зокрема скорочення попиту, втрата інфраструктури, дефіцит кадрів та регуляторний тиск. Проаналізовано основні заходи адаптації малих та середніх підприємств до нових умов функціонування, серед яких переорієнтація логістичних маршрутів, зменшення витрат, цифровізація послуг та вихід на зовнішні ринки. Встановлено, що завдяки впровадженню новітніх технологій та гнучкому управлінню підприємства змогли частково відновити діяльність і забезпечити зростання навіть в умовах воєнного стану.