РОЛЬ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ АГРОПРОМИСЛОВОЇ СФЕРИ В ДОСЯГНЕННІ ЗАВДАНЬ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Бражко, Олена Вадимівна (Дніпровський науковий часопис публічного управління психології права, 2025)
У статті досліджується роль державного регулювання агропромислового комплексу України у забезпеченні сталого розвитку та досягненні стратегічних завдань галузі. Показано, що державне регулювання аграрного сектору у країнах із ринковою економікою є багаторівневим процесом, спрямованим на підтримку продовольчої безпеки, стабілізацію цін, зростання доходів сільгоспвиробників і розвиток галузі відповідно до сучасних викликів сталого розвитку.В Україні система державного регулювання аграрного сектору формується з урахуванням як національних пріоритетів, так і міжнародних зобов’язань, зокрема у межах євроінтеграційного курсу. Основними інструментами виступають фінансова підтримка, програмно-цільове управління, регуляторна політика та розвиток партнерства з приватним сектором. Проаналізовано сучасний стан аграрного сектору та виклики, зумовлені воєнним станом, економічною нестабільністю, обмеженим доступом до ресурсів та необхідністю дотримання екологічних і соціальних стандартів.Виявлено проблеми чинної системи регулювання: фрагментарність політики, недостатнє фінансування, обмежений доступ малих і середніх господарств до кредитів і грантів, низький рівень цифровізації та інновацій, слабка екологізація виробництва та недостатня координація між державними, науковими та бізнес-структурами. Визначено стратегічні завдання для розвитку аграрної сфери: забезпечення продовольчої безпеки, підвищення ефективності та конкурентоспроможності аграрного виробництва, підтримка малого та середнього бізнесу, розвиток експорту та інтеграція до світових ринків, впровадження ресурсозберігаючих і екологічно безпечних технологій, розвиток «зеленої» енергетики, адаптація до кліматичних змін, соціальна стабільність сільських територій та підвищення інституційної спроможності управління. Запропоновано напрями удосконалення державної політики: стратегічне планування, фінансова підтримка виробництва та інновацій, розвиток інфраструктури та логістики, підтримка експорту, впровадження цифрових і ресурсозберігаючих технологій, моніторинг ефективності програм. Реалізація цих заходів сприятиме формуванню стійкої, конкурентоспроможної та інноваційної моделі агропромислового комплексу України, підвищенню економічної та продовольчої безпеки, забезпеченню соціального благополуччя населення та інтеграції країни до світових ринків відповідно до стандартів сталого розвитку.