ЕВОЛЮЦІЯ ФЕНОМЕНУ УНІВЕРСИТЕТУ В ДИСКУРСІ МЕТАМОДЕРНУ - Джус, В.В. (Український економічний часопис, 2025)
У статті досліджено природу ключових етапів історичної трансформації університетів і їх функціональних ролей у відповідь на виклики різних епох. Проаналізовано перехід від класичної моделі університету, орієнтованої на передачу знань, до дослідницького університету, де пріоритетною стає генерація нового знання, та, нарешті, до підприємницького університету, націленого на комерціалізацію знань та інноваційну діяльність. Особливу увагу приділено аналізу підприємницького університету як гібридної інституції, що поєднує академічні цінності з прагматичними цілями економічного розвитку на макро- та мікрорівнях. Розглянуто фактори, що зумовили виникнення цієї моделі, включаючи дивергентний характер процесу глобалізації, нерівномірність конкуренції, розвиток знаннєвої економіки. Запропоновано розуміти метамодерн як теоретичну рамку для осмислення сучасного етапу еволюції університету, що дозволяє поєднати традиційні цінності академічної автономії з необхідністю адаптації до вимог швидкозмінного світу.