АНАЛІЗ ЧИННИКІВ РОЗВИТКУ СУБ’ЄКТНОСТІ ЦИВІЛЬНИХ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Зінченко, Олександр Володимирович; Бабатіна, Світлана Іванівна (Наукові записки Серія Психологія, 2024)
Метою статті є аналіз чинників розвитку суб’єктності цивільних під час війни. У публікації визначено теоретичну й практичну актуальність обраної тематики. У процесі дослідження використано такі теоретичні методи, як аналіз, узагальнення, моделювання. Проаналізовано наукові джерела, що висвітлюють проблему суб’єктності у психологічній науці. Суб’єктність визначено як характеристику активного впливу на зовнішню та внутрішню реальність, що передбачає трансформації ментальних моделей. Встановлено основні властивості цього психічного явища: самостійність, унікальність, самодостатність, готовність брати на себе відповідальність і діяти в кризових ситуаціях. З’ясовано, що розвиток суб’єктності цивільного населення в умовах війни в цілому визначається індивідуальною архітектурою психіки й соціальними чинниками. Проаналізовано вплив розвитку інтелекту й творчості на суб’єктну активність цивільних громадян у воєнний час. Акцентовано увагу на ролі критичного мислення в досліджуваних процесах. Охарактеризовано значення стресостійкості та самосвідомості. Здійснено опис біологічних чинників як основи збереження психічного здоров’я, зокрема типу нервової системи і фізіологічних показників нервових процесів. Надано загальні рекомендації стосовно оптимізації впливу означених чинників. У якості провідних соціальних чинників розвитку суб’єктності цивільних громадян під час війни визначено ситуації постійної загрози й невизначеності. Проаналізовано прояви інформаційного поля під час війни, що впливають на показники суб’єктності особистості. Увагу було зосереджено на таких блоках деструктивної інформації: висвітлення подій на фронті, процесів внутрішньої та зовнішньої політики. Описані інформаційні тенденції впливають на розвиток суб’єктності цивільних громадян. Визначено значущість безпосереднього соціального оточення особистості для вияву суб’єктної активності в ситуації воєнного часу. Зроблено висновки відповідно до отриманих результатів дослідження. Зазначено подальші перспективи дослідження проблематики, що полягають у підготовці емпіричних досліджень змін суб’єктності цивільних у період війни.