ХОХУЛЯ ЗВИЧАЙНА (DESMANA MOSCHATA L.) – РЕЛІКТОВИЙ КОМАХОЇД РЕГІОНАЛЬНОГО ЛАНДШАФТНОГО ПАРКУ «СЕЙМСЬКИЙ» - Ємець, О. М.; Деменко, В. М.; Бурдуланюк, А. О.; Рожкова, Т. О.; Татаринова, В. І. (Bulletin of Sumy National Agrarian University The series Agronomy and Biology, 2022)
Ендеміком Східноєвропейської рівнини та найдавнішим представником сучасної фауни Європи є хохуля звичайна (Desmana moschata L.). Тварина підлягає суворій охороні. Міжнародний союз охорони природи визначив статус хохулі звичайної як виду, що перебуває під загрозою зникнення (Endangered, EN). До Європейського червоного списку хохуля занесена як вразливий вид (Vulnerable, V). Також, вона занесена до додатку ІІ (види фауни, що підлягають суворій охороні) Бернської Конвенції (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats). В Червону книгу України хохуля занесена у статусі реліктового зникаючого виду. В процесі досліджень були опрацьовані літературні джерела, звіти науково-дослідних експедицій, акти обстеження хохулевих угідь, акти виявлення хохулі на території Сумської області, архівні документи Відділу природно-заповідного фонду та біоресурсів Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської обласної державної адміністрації. Стаття містить дані щодо історії формування сеймської популяції D. moschata в Північно-Східній Україні на території Конотопського району Сумської області. Повідомляється, що сеймська популяція хохулі звичайної історично пов’язана з популяцією цієї тварини у Курській області Росії. З території Росії хохуля природним шляхом розселилася в озера, меліоративні канали та інші водні об’єкти в заплаві річки Сейм на території України. На сьогодні, це єдина в Україні популяція D. moschata. Раніше існували дніпровська та сіверсько-донецька популяції, вони припинили своє існування в середині та кінці ХХ століття. Сеймська популяція хохулі є сильно фрагментованою і нараховує приблизно 300-500 особин. В її структурі слід виділити 3 осередки: сеймський – найбільший, розміщується в заплаві річки Сейм; вирівський – охоплює заплаву річки Вир, лівої притоки Сейму; клевеньський – охоплює заплаву річки Клевень, правої притоки Сейму. В цілому популяція перебуває у сильно пригніченому стані і дуже потерпає від надмірного антропогенного тиску.