"Templum Dei Mysticum" bł. Stanisława Papczyńskiego programem na dziś - Klauza, Karol (Teologia w Polsce, 2020)
Jednym z możliwych wątków rozumienia tej beatyfikacji łączącej ideały XVII w. i epoki ponowoczesnej staje się próba odczytania przesłania bł. Stanisława Papczyńskiego jako twórcy specyficznej duchowości chrześcijańskiej, Bazuje ona na przedstawionej w zarysie antropologii obrazu Bożego, dynamicznego budowania mistycznej świątyni Bożej jako sanktuarium Jego obecności w świecie logosfery i ikonosfery.