Ett decennium med Högre utbildning: Inriktning, utveckling och framtid - Weurlander, Maria; Lindberg-Sand, Åsa; Edberg, Hélène; Forstorp, Per-Anders; Olsson Jers, Cecilia; Schnaas, Ulrike; Sellberg, Charlott; Stockfors, Jan; Östh Gustafsson, Hampus (Högre utbildning, 2025)
Tidskriften Högre utbildning (HU) firade sitt 10-årsjubileum 2021. Redaktionen genomförde i samband med detta en granskning av de bidrag som publicerats under perioden 2011–2021. I denna artikel presenteras resultaten av granskningen och reflektioner över HU:s uppdrag att främja kunskapsutveckling inom högre utbildning i ett svenskt och nordiskt sammanhang. Sedan starten 2011 har HU etablerat sig som en central publiceringskanal för såväl vetenskapliga studier av högre utbildning som för praktiknära utvecklingsprojekt kring undervisning och lärande inom akademisk utbildningssektor. Tidskriften har under sitt första decennium publicerat 142 bidrag av 262 författare från ett brett spektrum av lärosäten och disciplinära bakgrunder, vilket speglar HU:s breda målgrupp och mångvetenskapliga fokus. Analysen visar att majoriteten av bidragen är skrivna på svenska och fokuserar på undervisningsnära frågor inom humaniora, samhällsvetenskap och lärarutbildning. De vanligaste metoderna inkluderar kvalitativa studier och litteraturstudier, medan mixed methods och systematiska översikter är mindre vanliga. Granskningen visar således behovet av fler bidrag från ämnesområden som naturvetenskap, teknik och vård/medicin, trots att det skett en ökning både av antalet publiceringar och av nedladdningar under perioden. HU:s bidragsformer möjliggör att såväl övergripande som praktiknära förhållanden för lärare och studenter kan belysas. För att främja kritiska reflektioner kring frågor inom högre utbildning introducerades 2021 en ny bidragskategori, Fördjupad diskussion, vilket har resulterat i ett antal värdefulla och tankeväckande inlägg. Tidskriften har över tid utvecklat en potential att fungera som en brygga mellan olika forskningsfält och kan därigenom bidra till att synliggöra en mängd sammanhang i det breda och komplexa landskap som forskning om högre utbildning utgör. I det sammanhanget välkomnar vi att andelen engelskspråkiga bidrag har vuxit, även om HU värnar sitt svenska och nordiska perspektiv.  ENGLISH ABSTRACT A Decade of Högre utbildning: Scope, development, and future directions The journal Högre utbildning (HU) celebrated its 10th anniversary in 2021. To mark the occasion, the editorial team conducted a review of contributions published between 2011 and 2021. This article presents the results of the review along with reflections on HU’s mission to promote the development of knowledge about higher education within a Swedish and Nordic context. Since its inception in 2011, HU has established itself as a key publishing channel for both academic studies on higher education and practice-oriented development journal has published 142 contributions by 262 authors from a wide range of institutions and disciplinary backgrounds, reflecting HU’s broad target audience and multidisciplinary focus. The analysis reveals that the majority of contributions are written in Swedish and focus on teaching-related issues within the humanities, social sciences, and teacher education. The most commonly employed methods are qualitative studies and literature reviews, while mixed methods and systematic reviews are less frequent. Despite a growing number of publications and downloads, the review identifies a need for more contributions from fields such as natural sciences, technology, and health sciences/medicine. While HU maintains its Swedish and Nordic perspective, it is encouraging to note that the proportion of submissions written in English has increased. To foster critical reflections on issues in higher education, the journal introduced a new category in 2021, In-depth Discussions, which has resulted in several valuable contributions. HU’s flexible submission formats allow for both overarching and practicefocused issues concerning teachers and students to be highlighted. The journal has the potential to act as a bridge between different research fields and to help illuminate various contexts within the broad and complex landscape of higher education research.