Biyoreaktör depolama alanlarında sızıntı suyu karakterizasyonu - TINMAZ KÖSE, Esra; DEMİR, İbrahim (Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi dergisi, 2020)
Atıkların depolanması, Dünya genelinde uygulanan nihai bertarafı yöntemidir. Ancak atıkların depolanması sıklıkla çevre kirliğine neden olabilmekte ve canlı sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu sorunlarının önüne geçilebilmesi adına atıkların biyorektör depolama alanlarında depolanabilirliğinin araştırılması çalışmaları göndeme gelmiştir. Biyoreaktör depolama alanları, atıkların parçalanarak, sıkıştırılarak, arıtma çamurları ile birlikte depolanarak, enzim ve tampon madde ilave edilerek, sızıntı suyu geri devrettirilerek veya havalandırma uygulanarak konvansiyonel depolamaya göre atık bozunmasını hızlandıran ve kararlı atığa en kısa sürede ulaşmayı hedefleyen sistemlerdir. Bu çalışmada kapsamında, sızıntı suyu geri devrinin, havalandırmanın ve havalandırma yönünün ve atık içeğinin biyorektör depolama alanlarından oluşan sızıntı sularının ihtiva ettiği kirletici konsantrasyonları üzerindeki etkileri pilot ölçekli olarak araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre atık boyutunun küçültülmesinin ve havalandırmanın sızıntı suyunun neden olduğu kirleticilerin giderimi açısından etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca havalandırmanın reaktörün üstünden yapılmasının da etkili bir uygulama olduğu sonucuna varılmıştır.