Aktualizacja dramaturgiczna Pisma Świętego na przykładzie Teatru ITP - Lach, Mariusz (Biblica et Patristica Thoruniensia, 2024)
Podstawowym źródłem inspiracji, z którego czerpią amatorskie teatry chrześcijańskie jest Pismo Święte. Grupy te starają się często przenosić na scenę treści, których celem jest przedstawienie historii biblijnej. Teatr ITP działający od 2001 r. na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II w swojej twórczości scenicznej często korzysta z wydarzeń zapisanych na kartach Pisma Świętego. Scenarzyści, piszący dla tej grupy, dokonują niejednokrotnie świadomego wyboru tekstów, dzięki którym powstają uniwersalne opowieści mające na celu głoszenie kerygmatu. W tym celu adaptowano konkretne księgi do współczesnego scenicznego sposobu opowiadania starożytnych historii (Józef – biblijna komedia muzyczna), nawiązywano w formie do innych znanych dzieł literackich (Wesele Dawida), posługiwano się kompilacją różnych fragmentów i wydarzeń biblijnych (Prorock), zmieniano punkt widzenia narratora danej opowieści (Moria), ale także ukazywano treści zawarte w Piśmie Świętym w sposób w miarę wierny i niemal niezmieniony w porównaniu do tekstu oryginalnego (Misterium. Rzecz o śmierci i życiu). Jednak mimo tych licznych zabiegów dramaturgicznych ITP zawsze zachowuje istotę przesłania biblijnego, dostosowując ją do aktualnych potrzeb widzów.