Floyd-Warshall ve Karınca Kolonisi Optimizasyonu Algoritmaları ile Depo Rota Planlaması - Ulu, Furkan; Tabansız Göç, Gülveren; Çavdur, Fatih (Verimlilik Dergisi, 2025)
Amaç: Bu çalışmada, depo rota planlama problemleri için tam ve bütünleşik bir çözüm yaklaşımı önerilmektedir. Yöntem: Önerilen çözüm yaklaşımına göre, öncelikle depoda ziyaret edilmesi gereken noktaların bazılarını temsil eden bir ağ gösterimi oluşturulmaktadır. Daha sonra, her turda bir gezgin satıcı problemi oluşturmak ve söz konusu ağ yapısının ilgili düğümler arasındaki en kısa yolların belirlenmesi için Floyd-Warshall algoritması kullanılmaktadır. Son olarak, aracın toplam seyahat mesafesini minimize ederek ilgili gezgin satıcı probleminin çözümünü sağlamak için karınca kolonisi optimizasyonu algoritması kullanılmaktadır. Bulgular: Önerilen çözüm yaklaşımının performansını göstermek için çeşitli veri kümeleri ile hesaplamalı deneyler gerçekleştirilmiştir. Sonuçların oldukça tatmin edici olduğu ve önerilen çözüm metodolojisinin depo rota planlamasında önemli faydalar sağlayabileceği gözlemlenmiştir. Özgünlük: Çalışmanın en önemli katkısını, depo rota planlama problemi için Floyd-Warshall algoritması ile karınca kolonisi optimizasyonu algoritmasını bir arada kullanan esnek bir çözüm yaklaşımı çerçevesi sunulması oluşturmaktadır.