Převratné doby - Sattran, Vladimír (Kopp, 2013)
Knížka drobných povídek a textů z totalitních let nacismu a komunismu připomíná atmosféru této složité doby, ve které se ztrácely staré hodnoty lidství a práva. Povídky spadají do období od heydrichiády až po sedmdesátá léta dvacátého století. Většina textů se snaží zachytit prázdnotu stalinské budovatelské éry a její ničivý dopad na českou společnost (např. povídky Doktor Fuchs, Příběh sedmi mnichů a Převratné doby). Některé krátké texty vyjadřují naději, že doby totality nakonec pominou. Prózy jsou proloženy krátkými básnickými vsuvkami dokreslujícími obsah příběhů. Část povídek je inspirována krušnohorskou přírodou, kde autor dlouho pracoval.
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy