Kauzy & aféry.cz - Karel, Tichý (Nakladatelství Audiolibrix, 2025)
Sachergate, Lizner a kuponová privatizace v režii Harvardských fondů, ale také kauza LTO čili lehkých topných olejů, která ukazuje temnou a krvavou tvář "divokých devadesátek". Trable dvanácti policejních prezidentů, kteří čelili četným aférám, jako byly Rumová aféra či kauza Zemanův kufřík, a řešili rovněž tři masové vraždy. Důsledky Kubiceho zprávy i Šlachtovy razie na Úřadu vlády. Ale také "sarajevský atentát" na Klause a oposmlouva jako vzor pro politickou spolupráci. Temná kauza "konkurzní mafie" soudce Berky, Kainovo znamení plzeňských práv v podobě kšeftování s tituly, ale i kauza ProMoPro. Mediálně propíraná kauza Rath a její shodné rysy s horkou kauzou Motol i další korupční kauzy ve zdravotnictví polistopadové éry. A nakonec stopy Krejčířových kompliců, které vedou v jednom případě až ke slovenské mafii. Minulost očima kriminalistických záznamů žádnou minulostí není. Následky tehdejších činů se promítají do našeho života a aktéři těchto kauz se pohybují na politické i byznysové scéně dodnes. Kniha je čtivou encyklopedií, která z jistého úhlu mapuje moderní dějiny Česka od polistopadové éry v podstatě až po současnost. Detektiv KAREL TICHÝ zasvětil 26 let života službě policii, v posledních letech kariéry jako důstojník elitní protikorupční služby, která odhalovala tu nejzávažnější hospodářskou kriminalitu. Na protikorupční službě řídil operativu zabývající se sbíráním informací prostřednictvím odposlechů, ale zejména v terénu, často za pomoci informátorů. A tak byl svědkem začátků dnes výrazných postav byznysu, které se často pohybují až na hraně zákona, nebo dokonce sklouzly do kalných vod zločinu. Je autorem úspěšné knihy Lovec mafiánů (2021). Na portálu PrahaIN uveřejňoval spolu s HANOU HLUŠIČKOVOU cyklus článků, z něhož vzešla kniha Kudy kráčel zločin (2023). Předobrazem této knihy byla série článků na stejném portálu Aféry & kauzy.cz.
Keywords: Krimi, detektivky