Jak porozumět člověku - David, Brooks (Nakladatelství Audiolibrix, 2026)
Osvojte si umění mezilidské komunikace Občas se zdá, že jsme ztratili schopnost porozumět jeden druhému. Každému z nás byla od dětství vštěpována zejména pravidla chování, ale ohledně sounáležitosti a opravdového pochopení druhého člověka jsme se toho dozvěděli překvapivě málo. Všude kolem nás jsou lidé, kteří se kvůli nepochopení cítí izolovaní a neviditelní. A možná jste jedním z nich právě vy. David Brooks spojuje poznatky z psychologie, neurologie, filozofie a pedagogiky, aby vytvořil praktického a optimistického průvodce mezilidskými interakcemi. Naučí vás klást vhodně otázky a věnovat pozornost věcem, na nichž záleží, pokud chcete umět správně chápat druhé a zároveň u nich nacházet pochopení. Poutavě vysvětluje, jak druhému věnovat plnou, laskavou pozornost, správně naslouchat a vést dobré rozhovory (i ty náročné), a tak být dobrým přítelem a oporou i v těžkých časech. Zjistíte třeba: - jak se naučit dobře číst druhé, - jestli jste osvětlovatel, nebo zmenšovatel, - jak dát druhým pocítit, že je vidíme, slyšíme a chápeme, - jaké vrozené sklony nám brání přesně vnímat druhé a jak je překonat, - jak se stát chápavějšími a ohleduplnějšími k druhým - a jak najít radost, která pramení z toho být opravdu viděn.
Keywords: Psychologie odborná; Komunikační dovednosti; Vztahy, láska, rodina