Chytrozemě - Lucy, Crehan (Nakladatelství Audiolibrix, 2022)
Jaká jsou tajemství zemí, které mají nejlepší školství na světě? A jak to udělat i u nás? --- Nepostradatelná kniha pro učitele, rodiče i studenty, kterým záleží na vzdělávání. A také pro ty, kterým se nelíbil náš školský systém, když sami seděli ve školních lavicích. Lucy Crehan byla jako učitelka rozčílená neustále se měnící vládní politikou, zakládající se prý na zkušenostech z nejlepších vzdělávacích systémů. Ve Finsku, Kanadě, Japonsku, Číně, Singapuru a na Novém Zélandu strávila měsíce s učiteli ve školách. Bere nás na exkurzi po těchto vzdělávacích systémech, vykresluje obraz školního života, dává smysl teoriím, faktům a číslům prostřednictvím příběhů skutečných učitelů a dětí a vybízí nás k zamyšlení nad cíli vzdělávání ve světle těchto rozdílných možností. - Jak se vychovává kolektivní odpovědnost v Japonsku a je důležitá? - Proč dáváme tolik peněz do vzdělávání, ale výsledkem je průměr? - Co stojí za úspěchem států s nejlepším vzděláváním na světě? - Co udělat, aby našim dětem vzdělání k něčemu bylo? - Proč mají finští žáci zdaleka nejlepší výsledky?
Keywords: Rodičovství