Tajný život našich tajemství - Michael, Slepian (Nakladatelství Audiolibrix, 2024)
Zamyslete se, jaká tajemství skrýváte před ostatními. Nemělo by to trvat příliš dlouho; behaviorální vědec Michael Slepian totiž zjistil, že v průměru máme v každém okamžiku až třináct tajemství. Z jeho výzkumu, kterého se zúčastnilo více než 50 000 lidí z celého světa, vyplývá, že mezi nejčastější tajemství patří lži, které jsme pronesli, ambice, závislosti, problémy s duševním zdravím, skryté vztahy a finanční problémy. Některá tajemství nás mohou velmi tížit. Slepian však tvrdí, že tíha tajemství málokdy pramení z práce, kterou je třeba vynaložit na udržení tajemství, nýbrž spíš z toho, že je neseme sami, bez podpory druhých. Ať už nás k tomu vede snaha ochránit svou pověst, vztah, city milované osoby, nebo nějaký osobní či profesní cíl, jedno je jasné: zadržovat nějakou část svého vnitřního světa je často zhoubné, osamělé a izolující. Tato kniha vám však ukáže, že tomu tak být nemusí. Zajímá vás, - v jakém věku se u dětí rozvíjí kognitivní schopnost tajnůstkaření? - zda jsou všechna tajemství spojena se stejnou duševní zátěží? - jak můžeme sladit naše tajemství s lidskou touhou navazovat vztahy, navazovat kontakty a být poznáni? - kdy bychom měli svá tajemství přiznat? - kdo je ideální důvěrník? - zda může zachování určitých typů tajemství skutečně posílit naši pohodu? Odpovědi se ukrývají v této knize. Je plná nových poznatků o jednom z nejuniverzálnějších, a přesto tak málo pochopených aspektů lidského chování.
Keywords: Sociologie