Odvaha volá - Ryan, Holiday (Nakladatelství Audiolibrix, 2023)
Říká se, že strach je špatný rádce, ale co když je to přesně naopak? Možná bychom mu měli bedlivě naslouchat, a pak udělat přesný opak toho, co nám radí. Strach není opakem odvahy, ale jejím hybatelem. Odvaha je pak cílená práce se strachem a triumf nad ním. Okamžik pravdy. Někdo jednou řekl, že stoik je člověk, který pošle osud do prdele. Přesně tak. Stoik vzdoruje. Bojuje. Musí si vyvzdorovat život, jaký chce. Jsme tady na velmi krátkou dobu. "Jak s tímto časem naložíte? Jako zbabělec? Jaké šance necháváte nevyužité? Představte si děsivé náklady přízemnosti. Strach, který pociťujete, je skvělým znamením. Pokud se od vás nikdy nepožaduje odvaha, žijete nudný život. Vystavujte se situacím, které vás nutí skočit. Budete stateční? Vyslyšíte volání? Půjdete s kůží na trh? Jaký charakter ukážete světu?" Takto úsečně, provokativně a apelativně promlouvá Ryan Holiday v první ze čtyř knih série o stoických ctnostech. ODVAHA - DISCIPLINA - SPRAVEDLIVOST - MOUDROST "Jasný a inspirativní návod, jak rozvíjet tuto nejvyšší lidskou ctnost." -- Robert Greene Ve světě, kde vládne strach - kde lidé raději stojí stranou, než aby vystoupili proti nespravedlnosti, kde se podřizují konvencím, než aby vsadili na sebe, a kde zavírají oči před nehezkou realitou moderního života - potřebujeme odvahu více než kdy jindy. Potřebujeme odvahu whistleblowerů a lidí, kteří riskují. Potřebujeme odvahu aktivistů a dobrodruhů. Potřebujeme odvahu spisovatelů, kteří říkají pravdu, a odvahu vůdců, kteří jim naslouchají. Potřebujeme, abyste i vy vstoupili do arény s odvahou a bojovali.
Keywords: Filozofie