Murie - Rosana, Zvelebilová (Canc, 2023)
Osmnáctiletý sebevrah Formánek nastupuje na povinnou vojenskou službu s vědomím, že nepřežije ani první bitvu. Při výcviku zjistí, že Ruslandsko neválčí s rebely nebo jiným státem, ale s nelidskými obludami. Nikdo vojákům pořádně nevysvětlí důvod konfliktu a s nepřítelem se nedá komunikovat. Prostě ideální příležitost konečně zemřít. Potom ale Formánek potkává Madam a najednou má pro co, tedy pro koho žít. Sotva se mu začne trochu dařit, nakazí se Murií, jednou z nejnebezpečnějších oblud, a rozjede se s ním kolo marnosti a beznaděje. "Jenom umřít" by bylo ještě dobré. Celobarevný sci-fi polokomiks podle povídky "Murie", která zvítězila v soutěži Daidalos 2020.
Keywords: Sci-fi, fantasy