Základní bankovní služby a asymetrie informací z hlediska spotřebitele - Soukal, Ivan (Grada, 2014)
Publikace se jako jediná na našem trhu podrobně věnuje chování spotřebitelů základních bankovních služeb a problému asymetrie informací, jehož negativními dopady jsou spotřebitelé stiženi. Autoři zkoumají příčiny tohoto jevu, provádějí jeho analýzu na trhu Evropské unie a navrhují vlastní řešení.
Keywords: Finanční trhy a instituce; Osobní a rodinné finance