Vybrané statě z mechaniky - Menčík, Jaroslav (Univerzita Pardubice, 2021)
Kniha poskytuje úvodní informace z oblastí mechaniky, souvisících s návrhem i provozem stavebních a strojních konstrukcí, včetně dopravních prostředků a staveb. Je rozčleněna do sedmi kapitol. První je věnována mechanické energii, včetně energie akumulované v pružných tělesech při zatížení nebo disipované při nevratných procesech. Druhá kapitola se zabývá mechanikou rotujících součástí. Třetí kapitola ukazuje rozložení teplot v jednoduchých tělesech při základních případech sdílení tepla. Uvedené vztahy jsou užitečné při výpočtech teplotních napětí, což je téma další kapitoly. Pátá kapitola pojednává o adhezi, tření a opotřebení, s cílem objasnit příslušné síly a procesy na molekulární úrovni. Šestá kapitola je věnována základům mechaniky betonových dílů, včetně železobetonu i betonu předpjatého. Všímá si také chemického působení okolního prostředí. V poslední kapitole jsou podány základy mechaniky zemin, včetně vlivu složení a vlhkosti, i zlepšování vlastností. Kniha obsahuje četné ilustrace a odkazy na další práce. Při čtení je znalost středoškolské matematiky a základů integrálního počtu výhodou, není však nezbytná.
Keywords: Přírodní vědy