Bez rozpaků: O sexuální výchově pro pestrou mládež - Křížová, Karolína, Olive (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
"Pojem ""sexuální výchova"" vyvolává řadu emocí a reakcí. Může budit nejistotu, obavy i odpor. Téma sexuální výchovy je navíc o to komplikovanější, čím více se v celospolečenské debatě otevírají otázky genderové a sexuální rozmanitosti. Pletora názorů, postojů a dezinformací ve veřejném diskurzu nás může vést k (nešťastnému) závěru, že nejjistější je se ožehavým otázkám s dětmi a dospívajícími vyhnout. Tato monografie ukazuje, že sexuální výchova je především příležitost. Dává nám šanci položit základ zdravým vztahům dětí v pozdějším (nejen) intimním životě a ochránit je před riziky. Její absence naopak může být podhoubím celého spektra problémů a nebezpečí. Tato kniha nabízí odpovědi na nejpalčivější otázky související se sexuální výchovou: Co si pod tímto pojmem vůbec představit? Proč je sexuální výchova potřeba? Patří sexuální výchova do školy, nebo má být záležitostí rodiny? Jaká je situace v Česku a jaké zdroje jsou dostupné vyučujícím, rodičům a dalším dospělým, kteří se s dětmi setkávají? A hlavně - jak má tedy kvalitní sexuální výchova vypadat? Publikace se zároveň věnuje problematice genderových a sexuálních identit. Porozumění této problematice je pro poskytování kvalitní sexuální výchovy zásadní. Čtenářstvu pomůže zorientovat se v LGBTQ+ terminologii a přiblíží situaci LGBTQ+ lidí v Česku. Uvádí na pravou míru běžné mýty a dezinterpretace. Nechybí ani zjištění z výzkumné studie, která přibližují pohled samotných českých LGBTQ+ dospívajících a doporučení do praxe, díky kterým může být sexuální výchova skutečně užitečná a přínosná pro všechny děti a dospívající."
Keywords: Psychologie a pedagogika