Sluneční astrologie - Kruml, František (Volvox Globator, 2012)
Tato kniha se zabývá sluneční astrologií, oblíbenou formou lidového veštění, která je známá také jako "astrologie slunečních znamení". Jde o zjednodušenou formu tradiční západoevropské astrologie. Tato jednoduchá veštecká metoda obvykle určuje všechno podle slunečního znamení, které představuje základní hodnotu klasické planetární astrologie. Pracuje však i s dalšími astrologickými pojmy, např. s astrologickými planetami, které jednotlivým znamením vládnou, a také s tzv. domy, které jsou se znameními a planetami tradične spojovány. Kniha popisuje vztahy těchto základních hodnot a jejich významy. Dotýká se vzniku a vývoje astrologie, nauky, jejíž kořeny sahají až do staré Mezopotámie. Připomíná ztotožnení hvězd s bohy, na němž byla založena víra starověku v moc hvězd nad lidskými osudy. Vysvětluje,co je to zvěrokruh, kdy a jak vznikl, a co představují jeho znamení. Zmiňuje se také o problému tzv. precese, v jejímž důsledku se dnes znamení nekryjí se stejnojmennými souhvězdími, což má podle skeptiků zpochybňovat naše sluneční znamení.
Keywords: Sebepoznání