Nezabiješ - Motejlek, Pavel (Machart, 2016)
Lidská honba za mocí nezná mezí a někteří se pro dosažení svých cílů nezdráhají zneužít ani náboženství, víru lidí ve vyšší dobro. Tato cesta s sebou často přináší mnoho nevinných obětí, které zbytečně a bezdůvodně umírají, aby jiní mohli vládnout. Najde se někdo statečný, kdo se postaví zlu i za cenu nasazení vlastního života? Příběh nás přenáší do světa, ve kterém vedle lidí žijí své životy také trpaslíci a další různé prapodivné bytosti. Děj se odehrává v bájné minulosti, v městečku, kde moc přebírá inkvizice a údajné čarodějnice končí po dlouhých procesech plných mučení na hranici, na dalekém severu se stateční válečníci střetávají na bitevní poli a v podzemí bojují trpaslíci proti prapodivným tvorům. Příběhy všech hrdinů rychle plynou, aby se nakonec jejich osudy spojily v jediný. Autor se ve svém díle nechává velmi volně inspirovat atmosférou příběhů Kaplického Kladiva na čarodějnice, Barbara Conana či Pána prstenů. Drsně a bez příkras vypráví o krutých čarodějnických procesech, beznaději, ve které se domnělé čarodějnice ocitají, lidské touze po životě a obětech, které jsou lidé ochotni podstoupit pro přežití sebe i svých nejbližších. Příběh se odehrává v kulisách všudypřítomného zla, krve a umírání, ale také obdivuhodného hrdinství a osudové lásky. Vedle svižných akčních pasáží autor zachycuje i pocity lidí zahnaných do mezních životních situací, kdy jsou často nuceni přemýšlet i nad samotným životem či smrtí. Příběh díky svému syrovému stylu vyprávění není určen pro dětského čtenáře.
Keywords: Sci-fi, fantasy