Svoboda učení - Peter, Gray (Institut liberálních studií, 2012)
Druhé, zásadně rozšířené vydání knihy, která vznikla překladem klíčových textů z blogu Freedom to Learn. V dvaceti sedmi kapitolách americký profesor psychologie ukazuje, jak nepostradatelná je svoboda učení pro opravdové vzdělávání a harmonický rozvoj lidí a společnosti. Vede nás cestou od vzdělávání v lovecko-sběračských společenstvích, přes vzdělávání malých dětí až po školu v Sudbury Valley, která funguje na dokonale demokratických principech a na které nejsou učitelé. Celou knihou se táhne jako základní motto: Opravdové vzdělávání může fungovat jenom v atmosféře důvěry a svobody. Opravdová reforma vzdělávání nastane jen tehdy, když dostatečné množství lidí opustí tradiční školství. Kniha je ve svých východiscích i závěrech hluboce pravdivá a měl by jí číst každý, kdo se zajímá o vzdělávání dětí a jeho problémy
Keywords: Ekonomie