V brance Vlasta Burian - Vápenka, Ivan (Machart, 2011)
Máte v rukou knihu, která přibližuje životní etapu krále komiků, která již veřejnosti není tak známá. Ani fotbaloví experti nepopisují tuto fotbalovou kariéru Vlasty Buriana ve svých odborných publikací seriózním způsobem. A přitom, jak to kdysi napsal sportovní sekretář Sparty Ferdinand Scheinost: Vlasta Burian patří mezi slavné postavy naší kopané! Jistě všichni znáte krále komiků - Vlastu Buriana, který nám zpříjemňuje svými filmy především období vánoc a silvestra. Málokdo však už ví, že byl také všestranným sportovcem a vynikal především v tenise, cyklistice, automobilismu, jezdectví a dalších sportech. Nejvíce však miloval fotbal a byl vynikajícím brankářem i prvoligového mužstva AC Sparty Praha. Toto období je také nejvíce zdokumentováno v mnoha fotografiích i písemných dokladech, i když sparťanské dokumenty do roku 1934 shořely při požáru sparťanské tribuny na Letné. Vlasta Burian byl členem Sparty v letech 1914 - 1922, kdy musel skončit pro svojí hereckou kariéru, která dostala před sportem přednost. To vše, jak o fotbalových, ale i soudcovských aktivitách popisuje publikace sběratele a publicisty Ivana Vápenky, který je rovněž od dětství tělem i duší velikým Sparťanem. V knize se rozepisuje o celé Burianově fotbalové činnosti, která byla nejen ve Spartě, ale i ve Slavii, kde měl svojí Burianovou jedenáctku. Ta však nebyla jediná, ale měl i ještě... Ale o tom se dočtete v této unikátní publikaci sportovně zaníceného Sparťana Ivana Vápenky. Ať se vám líbí a poznáte řadu životních epizod našeho krále komiků a jak to napsal tehdejší sportovní sekretář Sparty Ferdinand Scheinost: "Vlasta Burian patří mezi slavné postavy naší kopané a i když byl i dva roky Slávistou, tak v srdci zůstal celoživotním Sparťanem!"
Keywords: Memoáry, osobnosti a osudy