Україністика дома й у світі: на вістрі часу (Ukrajinistyka doma j u sviti: na victri času) - Arkhanhelska (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Monografie představuje výsledky vědeckých pozorování významných ukrajinských lingvistů, literárních kritiků a muzikologů zabývajících se změnami v geopolitické a jazykové oblasti dnešní Ukrajiny, popisuje procesy a vznikající konstrukce jazykové a národní identity v současné realitě - v ukrajinském diskurzu a narativu jazykové rezistence ve válečné době. Mimo jiné obsahuje monografie slova díků všem, kteří od roku 2014 dnes a denně pomáhají Ukrajincům v těžkých časech.
Keywords: Společenské vědy, historie