Karel IV. - Prokleté dědictví - Jaromír, Jindra (Ikar, 2024)
Zatímco Karel IV. neustále doufá, že mu Anna Svídnická dá vytouženého dědice, velitel jeho osobní ochranné družiny Karel Rozoumek se chystá vzdát svého postavení u císařského dvora. Jeho žena Barborka se totiž záhadně ztratila i s dítětem v blízkosti Křivoklátu, kde vyrůstala od dětství, a on doufá, že zjistí, co se s ní stalo. Pátrání se ujme Matouš Rozoumek, který chce, aby si jeho syn udržel své výjimečné místo po boku Lucemburka. Starosti má ale také císař Karel IV., který by rád odkázal budoucímu synovi nejen prosperující Čechy, ale také silnou Svatou říši římskou. Naráží však na odpor panstva, sledujícího vlastní mocenské cíle. Také jeho bratr Václav, vládnoucí v Lucembursku, nesnadno prosazuje své nároky na "prokleté dědictví" Brabantska. Karel IV. se tady poprvé setkává se silnou opozicí měst, bohatnoucích na mezinárodním obchodu a rozvíjejícím se textilním průmyslu.
Keywords: Společenské vědy, historie; Historické romány