Powrót Smoków (Księga 1 Królowie I Czarnoksiężnicy) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2015)
"Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy po przeczytaniu całej serii Kręgu Czarnoksiężnika wciąż pragną więcej. Powrót Smoków Morgan Rice to zapowiedź kolejnej genialnej serii fantasy, która zabierze nas w podróż do świata trolli i smoków, męstwa, honoru, odwagi, magii i wiary w swoje przeznaczenie. Morgan po raz kolejny udało się stworzyć nietuzinkowych bohaterów, których dopingujemy na każdej stronie książki. ... Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego miłośnika gatunku fantasy." --Books and Movie Reviews, Roberto Mattos Bestseller! Morgan Rice, jedna z najpopularniejszych autorek powieści dla młodzieży, przedstawia swoją kolejną, fenomenalną serię fantasy: POWRÓT SMOKÓW (KRÓLOWIE I CZARNOKSIĘŻNICY-CZĘŚĆ 1.) Piętnastoletnia Kyra wychowuje się w zdominowanym przez mężczyzn forcie swego ojca. Mimo że jest tam jedyną dziewczyną, jej największym marzeniem jest zostać wielkim wojownikiem. Od zawsze czuła, że jest inna od wszystkich, dlatego pragnie zrozumieć źródło pochodzenia swych nadzwyczajnych zdolności i tajemniczej mocy. Sekret jej narodzin oraz proroctwo, które ujawniłoby jej przeznaczenie, są jednak trzymane przed nią w tajemnicy. Kiedy Kyra osiąga wiek dojrzałości, Lord Gubernator chce zabrać ją od rodziny. By temu zapobiec, ojciec planuje wydać córkę za mąż. Kyra stanowczo się temu sprzeciwia i wyrusza na samotną wyprawę do niebezpiecznego lasu, gdzie spotyka rannego smoka. Wydarzenia, które potem następują, zmienią na zawsze bieg historii jej królestwa. Tymczasem piętnastoletni Alec poświęca swoje życie dla brata, przejmując na siebie obowiązek służby w Płomieniach, miejscu, w którym ziemia i niebo połączone są ścianą ognia - barierą, która powstrzymuje trolle przed przedostaniem się na wschód. Po drugiej stronie królestwa Merk, najemnik, który pragnie zostawić za sobą mroczną przeszłość, wyrusza na wyprawę przez las, chcąc dotrzeć do Wieży, w której znajduje się Miecz Ognia, magiczne źródło mocy królestwa. Merk chce zostać Obserwatorem, by chronić Miecz przed chciwymi łapskami trolli, które właśnie szykują się do inwazji. Powrót Smoków zabierze cię w świat rycerzy i wojowników, królów i namiestników, honoru i męstwa, magii, przeznaczenia, potworów i smoków. Pierwsza część sagi to magiczna opowieść o miłości i złamanych sercach, oszustwach, ambicji i zdradzie. To powieść fantasy w najlepszym wydaniu, która będzie żyć w tobie jeszcze długo po jej przeczytaniu, która wciągnie każdego czytelnika, bez względu na jego płeć czy też wiek. Część 2. serii Królowie i Czarnoksiężnicy zostanie opublikowana już wkrótce. "Powrót Smoków to ogromny sukces - od samego początku .... Rewelacyjna powieść fantasy ... Zaczyna się tak, jak powinna - od opisu zmagań jednej bohaterki, by potem, z każdą kolejną stroną, wprowadzać nas coraz głębiej w świat rycerzy, smoków, magii, potworów i przeznaczenia. ... W tej książce znajdziesz wszystko to, co potrzebne jest dobrej fantasy, od wojowników i bitew, po konfrontację z samym sobą... Szczególnie polecana dla czytelników, którzy lubią przygody młodych, zdeterminowanych i wiarygodnych bohaterów. --Midwest Book Review, D. Donovan, eBook Reviewer
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy