Pragmalingvistické a sociopragmatické pohledy na vybrané komunikáty (nejenom) mediálního diskurzu - Svobodová, Jindřiška (Univerzita Palackého v Olomouci, 2019)
Autorky monografie se ve třech relativně samostatných celcích věnují pragmalingvistickým a sociopragmatickým aspektům komunikační aktivity. V prvním oddíle je sledován proces pragmatikalizace částic a významu jejich osvojení při zvládnutí cizího jazyka a utváření komunikačních kompetencí. Ve druhé části jsou sledovány prostředky užívané jako nástroj nezdvořilosti a verbální agrese. Na autentických textech je aplikována metodika tzv. diskurzivní zdvořilosti vycházející z koncepce tváře a hodnotící zdvořilostní strategie na pozadí existujících vztahových sítí aktuální sociální a komunikační situace. V závěrečné části práce autorky s využitím metod kritické analýzy diskurzu provádějí kvalitativní a kvantitativní zhodnocení mediálních textů věnovaných problematice migrace.
Keywords: Lingvistika