Mediace Nejúčinnější lék na konflikty - Plamínek, Jiří (Grada, 2013)
Mediace je způsob řešení sporů, při němž účastníkům konfliktu pomáhá s nalezením dohody nestranný odborník - mediátor. Ten volí postup, jakým nejlépe dosáhnout dohody, ovšem protistrany si ponechávají právo rozhodovat o věcném obsahu dohody. Jde o alternativu k soudům či arbitrážím, kdy za strany rozhoduje někdo jiný. Kniha prvního českého mediátora, který v současnosti nejen radí klientům, ale také učí nové mediátory, zkouší a předsedá u mediátorských zkoušek při Ministerstvu spravedlnosti a České advokátní komoře, je souhrnem autorových mnohaletých zkušeností s mediací v Česku a na Slovensku. Díky tomu v knize naleznete mnoho příkladů a praktických rad. Dozvíte se, jaké jsou principy a předpoklady mediace, jaká je role mediátora, jaké nástroje může použít a jaké fáze má mediační proces. Zjistíte, jak mediátor může zvládat různé obtíže, pro které případy lze mediaci užít nebo čím se mediace liší od facilitace.
Keywords: Harmonie těla a duše; Komunikační dovednosti