Mata Hari - Eva-Maria, Bastová (Ikar, 2023)
Životopisný román přibližuje osudy tajemstvím opředené tanečnice známé jako Mata Hari, jejíž pravé jméno znělo Margaretha Zelleová (1876-1917). Narodila se v Nizozemsku, nějakou dobu žila s manželem na Sumatře a po rozpadu manželství zakotvila v Paříži. Na veřejnosti vystupovala jako dcera vznešeného bráhmana a svůj životní příběh vyšperkovala mnoha neuvěřitelnými příhodami. Netušila, že její poslední role svůdné německé špionky ji nakonec přivede až před popravčí četu.
Keywords: Společenské romány