Test funkční soběstačnosti (Functional Efficiency of Self-sufficiency Test - FEST). Manuál - Vyskotová, Jana (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
FEST je kvantitativní test, který však díky poznámkám k jednotlivým aktivitám umožňuje posoudit kvalitativní hledisko. Standardizován byl pro dospělé pacienty po CMP (nad 18 let) v rámci postakutní rehabilitační péče v lůžkových rehabilitačních zařízeních. Výsledky FEST jsou objektivní vzhledem ke klinickému stavu pacienta, ale jejich závažnost je závislá na jeho sociálním zázemí. FEST obsahuje 30 položek, rozdělených do 9 kategorií aktivit (mobilita, stabilita, lokomoce, oblékání, hygiena, stravování, péče o domácnost, komunikace, finance). Umožňuje adekvátně posoudit aktuální úroveň soběstačnosti v každodenních převážně personálních aktivitách pacientů po CMP.
Keywords: Fyzioterapeut, rehabilitační pracovník