Petice za zákaz slunce a jiné absurdity ekonomie - Frédéric, Claude, Bastiat (Institut liberálních studií, 2018)
Kolik oken musíme rozbít, abychom nastartovali růst ekonomiky? Máme zavést vysoká cla a všechno si vyrábět sami? Kdy konečně přinese dotování jedněch z peněz druhých prosperitu? Chceme všechno zboží exportovat? A hlavně - nekazí slunce kšefty elektrárnám a výrobcům žárovek? Tato kniha dokáže i tam, kde se současní ekonomové snaží situaci znepřehlednit rovnicemi, nabídnout zaostřený pohled na podstatu ekonomických problémů. Ta bývá často až triviální a její pochopení poskytne čtenáři možnost porozumět i komplikovanějším ekonomickým jevům. Životní dílo jednoho z nejvýznamnějších ekonomů klasického liberalismu Fréderica Bastiata odmítá státní nařízení a místo toho ukazuje, kterak vede dobrovolná spolupráce k nesrovnatelně lepším výsledkům. Útočí na samotné státní zřízení v zájmu toho nejdůležitějšího - svobody.
Keywords: Ekonomie