Atlas nářečí českého jazyka - lokál plurálu substantiv - Ireinová, Martina (Univerzita Palackého v Olomouci, 2025)
Atlas nářečí českého jazyka - lokál plurálu substantiv je nejnovějším, v pořadí již šestým atlasovým svazkem vzniklým ve spolupráci brněnských dialektologů a olomouckých kartografů. Publikace obsahuje výsledky dialektologického zpracování geografické distribuce nářečních forem lokálu plurálu vybraných substantiv: 12 maskulin, 11 feminin, 6 neuter. Každou z 29 hlavních analytických map doprovází mapa rozšíření hláskových variant lokálových tvarů. Atlas dále obsahuje úvodní kapitoly k nářečním výzkumům, závěrečnou dialektologicko-geoinformatickou interpretaci a doprovodný aparát. Nářeční situaci doplňují zvukové ukázky z Archivu zvukových záznamů nářečních promluv ÚJČ v Brně, přístupné přes QR kódy, které dokumentují přirozené užití nářečních výrazů. Atlas čerpá z rozsáhlého materiálu nasbíraného během nářečního výzkumu v letech 1964-1976, který pokryl 420 venkovských lokalit a 57 měst. Mapy zahrnují část materiálu z 4. dílu Českého jazykového atlasu (1998) a také dosud nepublikované údaje, analyzováno bylo přibližně 8,5 tisíce nářečních dokladů. Koncepčním vyústěním atlasu jsou mapy prostorové syntézy, zachycující typizaci nářečních zakončení instrumentálu plurálu. Atlas vyniká svým specifickým vizuálním zpracováním a kartografickým přístupem, čímž dokládá rozmanité možnosti systematické geovizualizace nářečních dat.
Keywords: Lingvistika