Skrytí hrdinové: tři případy mexického románu noir - Šimková, Markéta (Univerzita Palackého v Olomouci, 2021)
Kniha Skrytí hrdinové: tři případy mexického románu noir se věnuje románům tří spisovatelů, kteří obohatili mexickou detektivku v období let 1976-2014. Prvním je Paco Ignacio Taibo II, jehož literární kritika považuje za zakladatele a předního propagátora subžánru noir v Mexiku. Druhým autorem je Juan Hernández Luna, který do své tvorby vkomponoval fantastické prvky a mexický noir revitalizoval. Posledním autorem je Gabriel Trujillo Munoz zasazující své romány na hraniční sever, nicméně jeho tvorba se nedá zjednodušeně zařadit mezi populární ""narcoliteraturu"".
Keywords: Literární věda