Powrót Walecznych (Księga 2 Królowie I Czarnoksiężnicy) - Morgan, Rice (Lukeman Literary, 2015)
"Przepełniona akcją powieść z gatunku fantasy, która z pewnością zadowoli zarówno fanów dotychczasowej twórczości Morgan Rice, jak i entuzjastów powieści takich jak The Inheritance Cycle Christophera Paolini.... Najnowsza powieść Rice wciągnie bez reszty wszystkich miłośników literatury dla młodzieży." --The Wanderer, A Literary Journal (dotyczy Powrotu Smoków) Bestsellerowa seria! POWRÓT WALECZNYCH to druga część bestsellerowej serii fantasy Morgan Rice, KRÓLOWIE I CZARNOKSIĘŻNICY (pierwsza część, POWRÓT SMOKÓW, jest do ściągnięcia za darmo)! Po spotkaniu ze smokiem Kyra, córka Duncana, zostaje wysyłana w niebezpieczną podróż przez Escalon, by odnaleźć swego wuja w tajemniczej wieży Ur. Tam też ma nauczyć się korzystać ze swoich niezwykłych mocy, oraz dowiedzieć się kim naprawdę jest i kim jest jej matka. By przetrwać tą wyprawę przez świat pełen dzikich zwierząt i równie dzikich mężczyzn, Kyra będzie musiała wykorzystać wszystkie swoje zdolności. Jej ojciec, Duncan, musi poprowadzić swoich ludzi na południe, do wspaniałego wodnego miasta Esephus, by tam spróbować uwolnić swych towarzyszy z żelaznego uścisku Pandezji. Jeśli to mu się uda, będzie musiał kontynuować podróż do zdradzieckiego Jeziora Ire, a następnie na zlodowaciałe szczyty Kos, które zamieszkują najwaleczniejsi wojownicy Escalonu. Bez nich bowiem plan podbicia stolicy nie ma żadnych szans powodzenia. Alec i Marco uciekają z Płomieni i kierują się do Cierniowego Lasu, gdzie na ich życie czyhają tajemnicze bestie. Kierowani pragnieniem rychłego spotkania z rodziną Aleca, kontynuują dramatyczną podróż przez świat pogrążony w mroku. Kiedy wreszcie przybywają do rodzinnej wioski Aleca, ich oczom ukazuje się przerażający obraz. Merk, wbrew rozsądkowi, idzie z pomocą dziewczynie i po raz pierwszy w życiu wikła się w sprawy nieznajomych. Nie rezygnuje jednak z pielgrzymki do Wieży Ur i wkrótce, ku swojej udręce, orientuje się, że wieża nie jest tym, czego oczekiwał. Dzięki olbrzymowi Wezuwiusz i jego armia trolli już wkrótce będą mogli przejść pod Płomieniami. Tymczasem smok, Theos, wyrusza w swoją własną misję specjalną do Escalonu. POWRÓT WALECZNYCH zabierze cię w świat rycerzy i wojowników, królów i namiestników, honoru i męstwa, magii, przeznaczenia, potworów i smoków. To magiczna opowieść o miłości i złamanych sercach, oszustwach, ambicji i zdradzie. To powieść fantasy w najlepszym wydaniu, która będzie żyć w tobie jeszcze długo po jej przeczytaniu, która wciągnie każdego czytelnika, bez względu na jego płeć czy wiek. Część 3. serii Królowie i Czarnoksiężnicy zostanie opublikowana już wkrótce. "Dobra wiadomość dla wszystkich, którzy po przeczytaniu całej serii Kręgu Czarnoksiężnika wciąż pragną więcej. Powrót Smoków Morgan Rice to zapowiedź kolejnej genialnej serii fantasy, która zabierze nas w podróż do świata trolli i smoków, męstwa, honoru, odwagi, magii i wiary w swoje przeznaczenie. Morgan po raz kolejny udało się stworzyć nietuzinkowych bohaterów, których dopingujemy na każdej stronie książki. ... Obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego miłośnika gatunku fantasy." --Books and Movie Reviews, Roberto Mattos (dotyczy Powrotu Smoków) "[Ta powieść] to ogromny sukces - od samego początku .... Rewelacyjna powieść fantasy ... Zaczyna się tak, jak powinna - od opisu zmagań jednej bohaterki, by potem, z każdą kolejną stroną, wprowadzać nas coraz głębiej w świat rycerzy, smoków, magii, potworów i przeznaczenia. ... W tej książce znajdziesz wszystko to, co potrzebne jest dobrej fantasy, od wojowników i bitew, po konfrontację z samym sobą... Szczególnie polecana dla czytelników, którzy lubią przygody młodych, zdeterminowanych i wiarygodnych bohaterów. --Midwest Book Review, D. Donovan, eBook Reviewer (dotyczy Powrotu Smoków) "Przyjemna lektura na weekend... Dobry początek obiecującej serii" --San Francisco Book Review (dotyczy Powrotu Smoków)
Keywords: Sci-fi, fantasy; Dobrodružství, napětí, fantasy