Vybrané kapitoly z bezpečnosti perioperační péče - Wichsová, Jana (Univerzita Pardubice, 2020)
Publikace se zabývá zejména bezpečnosti na operačním sále zvláště pak postupy, bez kterých by v dnešní době nebylo možné zajistit kvalitní zdravotní péči. Z tohoto důvodů je nutné věnovat této problematice neustálou pozornost. Na tento text je možné pohlížet jako na doplnění ke stávajícím publikacím. I když je problematika bezpečné práce na operačních sálech zmiňovaná v celé řadě publikací různými autory, tak některé kapitoly jsou v nich zmíněny spíše okrajově nebo jsou zaměřeny spíše na bezpečnost u pacientů. Bezpečnost z pohledu personálu je tam opomíjena. V publikaci vycházíme ze základních cílů WHO, které se k dané problematice vztahují. Zároveň jsou zde zmiňovány i resortní bezpečnostní cíle MZ ČR. Publikace je rozdělena do 13 kapitol zabývajících se bezpečnou chirurgickou péčí, bezpečným používáním radiologických, elektrochirurgických přístrojů, laserů, postupem při požáru na OS, bezpečností při manipulaci s ostrými nástroji, histopatologickými vzorky, polohováním, početní kontrolou. Velkou kapitolou je i problematika infekcí v perioperační péči. Věříme, že získané informace budou pro Vás užitečné a přínosné, jak při studiu, tak i při výkonu zdravotnické praxe.
Keywords: Chirurgie, ortopedie, traumatologie