Základy speciální farmakologie - Pleskot, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2019)
Učební text Základy speciální farmakologie, který navazuje na již vydanou Obecnou farmakologii stejného autorského kolektivu, si klade za cíl přehledně představit, případně zopakovat, klíčové skupiny léčiv a podat studentům základní a s farmakologií úzce související a dále také nové informace z rychle se rozvíjejícího vědního oboru farmakologie. Jedním z cílů autorů publikace bylo připomenout studentům fyziologické, patologické i biochemické souvislosti, které mohou usnadnit pochopení aktuální farmakologické problematiky. Tomu odpovídá také název tohoto učebního textu, který tímto zohledňuje různorodost absolvovaného středoškolského studia studenta bakalářských, nebo magisterských programů. Publikace je členěna na kapitoly, které pojednávají o jednotlivých skupinách léčiv a podle výukových potřeb jsou uvedeny údaje: Mechanismus účinku, indikace, nežádoucí účinky, kontraindikace, interakce léčiv. U dané skupiny léčiv jsou uvedena léčiva ve formě generických názvů případně i obchodní názvy léčiv.
Keywords: Farmacie, farmakologie