Aspergerův žák - Laura, Baldini (Ikar, 2025)
"Vídeň 1932. Erich je ještě chlapec, když se dostane k doktoru Hansi Aspergerovi ve vídeňské univerzitní nemocnici. Nevidí svět jako ostatní děti. Dokáže řešit vysoce složité matematické úlohy, ale neumí projevit své city. Po strašných letech v pěstounské rodině poprvé zažívá náklonnost a porozumění. Zdravotní sestře Viktorine Aspergerův malý žák mimořádně přilne k srdci. A když se průkopnické práce na jejím oddělení zmocní nacistický režim, zhroutí se jí svět.Zatímco se doktor Asperger snaží přizpůsobit novým mocipánům, Viktorine se zděsí, když se dozví, co se odehrává na klinice ve Spiegelgrundu. Erich, kterého tam přemístili, se ocitá v nebezpečí života."
Keywords: Historické romány; Společenské romány