Soukromé peníze - Friedrich, A., Hayek (Institut liberálních studií, 1999)
Po sbírce přednášek o monetárním nacionalismu ze třicátých let, ve kterých rakouský ekonom Friedrich Hayek kritizuje volně fluktuující směnné kurzy a hovoří o skutečně mezinárodním zlatém standardu, se k tématu po čtyřiceti letech vrací už jako laureát Nobelovy ceny za ekonomii v krátké, ale obsahově hutné knize Soukromé peníze (v originále Denationalisation of Money). V ní diskutuje teorii vzniku peněz, nedosažitelnost mezinárodního zlatého standardu, který hájil v monetárním nacionalismu, a v nejslavnější části knihy pak rozvíjí myšlenku konkurujících cenu-stabilizujících měn složených dle Hayekovy vize z košů nerostných surovin. Překlad obsahuje i předmluvy Larryho Whitea a Arthura Seldona.
Keywords: Ekonomie