Příběhy sportovců, které políbila múza - Petr, Feldstein (Universum, 2021)
Vlasta Burian, Johnny Weissmüller, Erich Tylínek, Sonja Henie, Lino Ventura, Dick Francis, Bud Spencer, Jurij Vlasov, Josef Nálepa, Toller Cranston. V pořadí daném rokem jejich narození obsahuje kniha deset příběhů těchto osobností, které svůj život zasvětily dvěma zdánlivě tak rozdílným fenoménům, jako jsou sport a umění. V obou se přitom dočkaly i ve světovém měřítku velkého věhlasu.V knize se například dočteme, že Král komiků Vlasta Burian byl nejen fotbalovým brankářem pražské Sparty, ale že sport vášnivě miloval - přinejmenším stejně jako divadlo a film. Že Ericha Tylínka, hokejového gólmana a posléze skvělého fotografa, málem roztrhala rozzuřená šelma ve lví kleci. Že Sonja Henie, fenomenální krasobruslařka a později hollywoodská filmová hvězda, byla v určité době obdivovatelkou Adolfa Hitlera, nadprůměrně tíhla k mužům a toužila po hmotném bohatství. Že Lino Ventura by se patrně nestal věhlasným hercem, kdyby coby mistr Evropy v zápase neutrpěl vážné zranění.Všem těmto osobnostem dopomohl sport k tomu, aby své životní příběhy naplnily víc než vrchovatě hned ve dvou rovinách. Vedle často dřímajícího uměleckého talentu v nich sport rozvinul silnou vůli, ctižádostivost, sebevědomí, víru ve vlastní síly. A také schopnost uvědomit si, co všechno je třeba v cestě za úspěchem nejen udělat, ale i obětovat.
Keywords: Sport, zdraví a životní styl; Výtvarné techniky, umění; Memoáry, osobnosti a osudy; Sporty