Diferenční hlásky v nářečích českého jazyka. Tiskový derivát tří interaktivních syntetických map - Rostislav, Nétek (Univerzita Palackého v Olomouci, 2026)
Publikace Diferenční hlásky v nářečích českého jazyka je tiskovým derivátem stejnojmenného souboru tří interaktivních syntetických map, které jsou zveřejněny na webových stránkách fonomapy.jamap.cz. Mapy zpřístupňují vybrané fonaetické jevy teritoriálních dialektů češtiny ve vizuálně jednotném prostředí. Dialektologicky staví na kombinaci historických dokladů z celoúzemního výzkumu pro Český jazykový atlas (60.-70. léta 20. století) a současných dat z terénních sběrů uskutečněných v letech 2023-2025, čímž umožňuje sledovat kontinuitu, proměny areálů i míru ohrožení zvolených hláskových jevů (obalované l, otevřené ó, labializované á). Derivát je provázán se zvukovými ukázkami nářečních promluv prostřednictvím QR kódu. Z kartografického hlediska jde o čtyři mapy (z toho jednu analytickou a tři syntetické) s datovým modelem, který propojuje bodová pozorování, plošnou generalizaci a multimediální obsah. Typy střídnic ve výzkumných lokalitách jsou znázorněny bodovými znaky s kvalitativním členěním. Při promítnutí výsledků typizace do areálů byl využit algoritmus nearest neighbor se zohledněním fyzickogeografických bariér; tento algoritmus určuje odhadované hranice území vymezených typů. Aktuální výskyt jednotlivých hláskových jevů je vyjádřen samostatnou bodovou vrstvou. Soubor map propojuje tradiční dialektologickou interpretaci se současnými možnostmi geoinformatiky: sjednocuje terminologii, umožňuje porovnat historickou a současnou distribuci zkoumaných hláskových jevů a předkládá vymezení jejich typů v měřítku celé České republiky. Díky propojení s interaktivním ekvivalentem tří syntetických map je tento soubor využitelný pro odborný výzkum, výuku i popularizaci nářeční rozmanitosti.
Keywords: Lingvistika