Víra a svoboda - Alejandro, A., Chafuen (Institut liberálních studií, 2011)
Alejandro Chafuen, známý americký filozof argentinského původu, se v knize zabývá vznikem a vývojem západní civilizace, přičemž ukazuje na skutečnou roli románského světa v 16. století a upozorňuje na podíl, který patří Španělsku a jeho univerzitám, především univerzitě v Salamance a v Alcalá de Henares. Publikace se věnuje výkladu scholastického přístupu k ekonomii, rozebírá názory španělských scholastiků (Dominga de Soty, Luise de Moliny, Martína de Azpilcuety, Francisca de Vitorii a dalších) na soukromé vlastnictví, veřejné finance, mzdy, úročení, peníze, obchod atd. S odkazy na Aristotela, Tomáše Akvinského, Adama Smithe nebo Ludwiga von Misese aj. vedle četných faktů odhaluje mnohé nečekané souvislosti ve vývoji ekonomie. "Vydaní Chafuenova vynikajícího díla je významnou událostí v historiografii ekonomického myšlení. Chafuenovo jasně a kouzelně napsané dílo je nejkomplexnější analýzou ekonomie španělských scholastiků." (Murray N. Rothbard, ekonom, International Philosophical Quarterly)
Keywords: Ekonomie