Pojednání o metapsychice - Richet, Charles (Volvox Globator, 2005)
Základní dílo francouzské metapsychické (parapsychologické) školy z roku 1923, jehož třetí vydání vyšlo v roce 1994 za podpory Mezinárodního Metapsychického Institutu v Paříži. Autor je profesor Lékařské fakulty v Paříži, vedoucí fyziologické laboratoře a nositel Nobelovy ceny za fyziologii. Richet rozeznává metapsychiku subjektivní, zkoumající spontánní či experimentální jasnovidnost, telepatii, telegnosi, prekognici a výskyt těchto jevů u zvířat, a dále metapsychiku objektivní, zkoumající telekinesi (psychokinesi), materializaci (ektoplasma), levitaci, bilokaci a jevy strašení. Dílo je psáno přísně kritickou formou, která vychází z ověřených pozorování jevů a z experimentů a výsledky jsou velmi kriticky hodnoceny z nejrůznějších hledisek. Dílo je bibliograficky bohatě dokumentováno. Autor dospívá k závěru, že ve většině zkoumaných případů jde o reálné jevy, jejichž příčina spočívá v dosud neznámých schopnostech lidské psychiky.
Keywords: Sebepoznání