Výbor z díla - Scholz, Roman, Karl (Univerzita Palackého v Olomouci, 2014)
Roman Karl Scholz se narodil v Šumperku v roce 1912. Po maturitě, v roce 1930, vstoupil do augustiniánského kláštera v Klosterneuburgu u Vídně, vystudoval zde teologii, stal se kanovníkem, knězem, profesorem teologie a působil také jako farář ve Vídni. Zpočátku sympatizoval s myšlenkami národního socialismu, přicházejícími z Německa, po ""Anschlussu"" Rakouska se coby přesvědčený rakouský patriot a katolík stal Hitlerovým odpůrcem a organizátorem odbojového hnutí. V červenci 1940 byla jeho odbojová skupina zlikvidována gestapem, Scholz byl zatčen a po čtyřech letech věznění v květnu 1944 popraven. Ve vězení napsal mnoho básní a román Goneril (1942), který nyní poprvé vychází v českém překladu.
Keywords: Literární věda