Milý Franku: I. Dopisy Bohuslava Martinů Franku Rybkovi z let 1941 až 1954 / Dear Frank: I. Bohuslav Martinů's Letters to Frank Rybka from 1941 to 1954 - Zouhar, Vít (Univerzita Palackého v Olomouci, 2024)
Korespondence mezi Bohuslavem Martinů a Frankem Rybkou je dalším svazkem korespondence skladatele s jeho spolupracovníky a přáteli. Často překvapuje svou bezprostředností, otevřeností a lehkostí, s níž skladatel žádal o rady i pomoc a popisoval každodenní události. Frank Rybka byl skladatelův přítel z mládí a od 40. let patřil k okruhu jeho nejbližších. Frank Rybka pomáhal manželům Martinů s novým životem ve Spojených státech po jejich příjezdu v březnu 1941. Zajišťoval jim ubytování, dopravu, knihy, nové kontakty, pomáhal s vyjednáváním honorářů či hledáním interpretů, ale také zajišťoval Bohuslavu Martinů alibi během jeho prázdninových cest.
Keywords: Ostatní